Friday, March 26, 2010

INI YANG SYAITAN TAKUT..!!


Ada seorang manusia yang bertemu syaitan di waktu subuh. Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan. Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat, maka syaitan itu pun sambil tersenyum bergumam “orang ini memang boleh menjadi sahabatku”. 


Begitu juga ketika waktu zuhur, sahabatnya itu tidak mengerjakan solat. Syaitan tersenyum lebar sambil menyebut “rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti”. Ketika waktu asar hampir habis dan rakan manusianya itu dilihat masih juga asyik dengan kerjanya tanpa mempedulikan waktu solat, syaitan mula terdiam. 

Kemudian ketika datang waktu maghrib, ternyata kawannya itu tidak solat juga. Syaitan nampak mulai gelisah, senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahawa ia seolah-olah sedang mengingati sesuatu. Berkeriut wajahnya membentuk seribu kedutan. Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat isya’, maka syaitan menjadi panik. 

Ia rupanya tidak dapat menahan diri lagi, dihampirinya sahabat manusianya itu sambil berkata dengan penuh ketakutan “wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita !!”. 

Dengan kehairanan manusia ini bertanya “kenapa engkau ingkar janji, bukankah baru pagi tadi kita telah berjanji untuk menjadi sahabat ?”. 

“Aku takut…”, jawab syaitan dengan suara gementar. “Nenek moyangku saja dulu hanya sekali membangkang perintah-Nya ( sujud kepada Nabi Adam as ) telah dilaknat selama-lamanya, inikan pula engkau yang hari ini saja aku saksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud kepada-Nya( sujud kepada pencipta Nabi Adam ), tidak terbayang oleh aku bagaimana besarnya murka Allah kepada kamu”, kata syaitan sambil beredar pergi. Memutuskan persahabatan dengan manusia tadi atas alasan takut.

No comments: